Externe publicaties
Op deze pagina vind je een selectie van kennisbronnen voor het werken aan kwaliteit van de arbeid. De achtergrond van onze selectie is gebaseerd op de onderstaande aandachtspunten.
Thema's
Basis-links
Arbeid & Organisatiedeskundigen moeten toegang hebben tot de voor hen gebruikelijke bronnen. De basis-links op deze pagina geven daarom toegang tot het gebruikelijke denk- en doe gereedschap over risico-inventarisatie, gezondheid, werkdruk, motivatie enz.
De verdieping: overzichtsanalyses en trends
Er ligt een vraag van de overheid, geïnspireerd door het WRR-rapport “Het betere werk. Een maatschappelijke opdracht” zoals de WRR dat formuleert: Ontwikkel een programmatische aanpak voor goed werk in bedrijven en instellingen en versterk de positie van werkenden binnen arbeidsorganisaties
Daarbij denkt de WRR aan de invloed van technologie, flexibilisering en intensivering van werk. De cijfers die daarbij door TNO over de kwaliteit van het werk zijn gepubliceerd (zie ook op deze site) laten zien dat daar nog heel veel te doen is. Daar moeten A&O-deskundigen dus wat mee.
Werkdruk, stress en energie
Peter van Bekkum - Arbo Informatie
Flexibilisering als keuzeproces
Frank Pot
Theoretische stromingen over de kwaliteit van het werk en hun praktische mogelijkheden
De sociotechnische stroming geeft handvaten voor analyse en aanpak van problemen die te maken hebben met de kwaliteit van taken en functies en de mate van autonomie van werknemers. Zijn er mogelijkheden om door taakverrijking, taakverdieping of zelfstandige teams de kwaliteit te verbeteren en mentale belasting terug te dringen?
HRM-toepassingen van een digitale job crafting applicatie
Onderdeel: 7. HET INDIVIDU
Dr. L. Dorenbosch
Aflevering 67 HRM in de Praktijk december 2013
Samenvatting Dossier Sociale Innovatie
Wat is sociale innovatie?
Slimmer organiseren voorkomt stress
Frank Pot en Peter Smulders
TNO Zeggenschap 4-2014
De praktische arbeidsprocesbenadering geeft zicht op hoe arbeidsorganisaties zich kunnen richten op het faciliteren van het werk. Het bekendst is “het nieuwe organiseren”. Maar ook “horizontaal organiseren” en de ideeënwereld rond het project “het slimste bedrijf van Nederland” horen daarbij. Verbeterteams en proces-analyses zijn daarbij goede instrumenten.
De AWVN over de dialoog tussen leiding en medewerkers
Bron: AWVN-website
Selectie: Vincent Vrooland
Slimmer werken in de industrie
Frank Pot
Vijf succesfactoren bij zelfsturing
Ron van der Kooij
Werkdruk deel 1
Deel 1: Feitelijke werkdruk: wat is het en hoe breng je die in kaart?
Jac Christis
Werkdruk deel 2
Deel 2: Werkdruk verminderen: hoe doe je dat?
Jac Christis
Theoretische meer individu gerichte stromingen
De individuele benadering wijst op de mogelijkheden om op individueel – en soms op teamniveau – energiekostende factoren te voorzien van passende energiebronnen.
Het JDR-model is het bekendste voorbeeld. Hierbij past ook de eis van de Arbowet dat het werk moet overeenkomen met de ambities en bekwaamheden van de medewerker. Los daarvan hoort ook het streven naar groepsgewijze of individuele duurzame inzetbaarheid tot deze rubriek.
Job Demands–Resources Theory: Taking Stock and Looking Forward
Arnold Bakker and Evangelia Demerouti
Basisartikel JDR-model
Arnold Bakker
Daily strengths use and employee well-being: The moderating role of personality
Arnold B. Bakker1 , Jørn Hetland, Olav Kjellevold Olsen and Roar Espevik
Professionaliteit in de (semi)publieke sector
In de (semi)publieke sector is een theoretisch niet goed benoembare psychische arbeidsbelasting ontstaan. Door budgettering of regelgeving ontstaat er soms een mismatch tussen de aan organisaties opgelegde doelstellingen en de ambities die redelijkerwijs leven bij medewerkers.